Nyári feladatsor (2.szint, B csoport)

A feladatok elvégzéséhez egy legalább 60mm objektívátmérőjű lencsés távcső, vagy egy 76mm átmérőjű Newton távcső szükséges.
A nagyítástartomány 20x és 100x között ideális.

1. Feladat (Hold): Vizsgáld meg a Holdat a különböző holdfázisokban! Figyelj arra, hogy mikor, mennyi és milyen részletet látsz rajta!
a.) A Hold mely részén, és milyen fázisában látsz több fényes, sugaras szerkezetű területet?
b.) Keress az Interneten egy Holdtérképet. Hol van a Copernicus kráter?
c.) Rajzold le kis nagyítással a fenti krátert a mellette levő Kepler és Aristarchus kráterekkel!
d.) Keresd meg az Oceanus Procellarum-ot! Milyen Holdfázisnál nem lehet látni ezt a tengert?
e.) Olvass utána, hogy milyen átmérőjűek a nagyobb kráterek a Holdon!
f.) Keresd meg és azonosítsd be azt a területet, ahol először lépett ember a Holdra!2. Feladat (Bolygók)3. Feladat (Műszertechnika): Egy távoli tereptárgyon, mely legalább 200m távol van, párhuzamosítsd a keresőtávcsövedet a főműszerrel! A nagytávcső látómezőben ugyanazt kell látnod, ami a keresőd szálkeresztjére esik!
a.) Állítsd be az alpha Aquilae-t a távcsövedbe, s ha van óragéped, azt kapcsold ki. Mennyi idő alatt vándorol ki az objektum, ha eredetileg a LM (látómező) közepére állítottad?
b.) Végezd el ugyanezt az összes okulároddal, amit használsz, és jegyezd fel az eredményeket.
c.) Végezd el ugyanezt a mérést, de most az alpha Cygni-t állítsd be a távcsövedbe!
d.) Hasonlítsd össze a mérési eredményeket és magyarázd meg a jelenség okát!4. Feladat (Aszterizmusok): Keresd meg a térkép alapján a Scutum (Sct) csillagképet! Indulj ki a Nagy Nyári Háromszógből!
a.) válaszd ki az M11 környékét, és rajzold le az ÖSSZES csillagot, amit a legkisebb nagyítással látsz!5. Feladat (Planetáris ködök): Keresd meg a Nyíl, a Rókácska és a Delfin csillagképeket a csillagképet a térkép alapján!
a.) Merre repül a Nyíl?
b.) A Delfin úszik, vagy éppen kiugrik a vízből?
c.) Keresd meg az M27 jelű objektumot a Rókácska csillagképben! Kiindulásként a delta-gamma-éta Sagittae útvonalat használd, majd onnan kanyarodj észak felé.
d.) Írd le szavakkal a benyomásodat az M27-ről ha a legkisebb nagyítást használod.
e.) Változik-e az objektum megjelenése, ha növeled a nagyítást?
f.) És ha a fényszennyezettség mértéke változik?6. Feladat (Gömbhalmazok): Keresd meg az Ophiucus és a Serpens csillagképeket! Kereséskor indulj ki a Hercules csillagképből!
a.) Tájékozódj a térkép alapján arról, hogy melyik csillagképben találsz több gömbhalmazt!
b.) Hány darabot találtál meg ezek közül a nyár folyamán? Azonosítsd őket a katalógusszámuk alapján (Messier, NGC)!
c.) A Neked legjobban tetszőt rajzold, vagy fotózd le! Azt a nagyítást válaszd ki, amelyikkel a legtöbb részletet látod a gömbhalmazon!7. Feladat (Nyílthalmazok): Nézz utána a térképen, hogy az előző feladatban megismert Scutum csillagképben hány Messier nyílthalmaz található!
a.) Keresd meg az összeset!
b.) Mekkora nagyításnál kezdenek csillagaira bomlani a halmazok?
c.) Írd le a benyomásaidat, kihangsúlyozva a különbségeket a két nyílthalmaz között!


Szintén hasznos kiegészítője lehet távcsövünknek ezen a szinten egy akromatikus Barlow lencse, nagyobb nagyítást, vagy éppen nagyobb látómezőt adó jobb leképzésű okulár, köd- kontraszt- és színszűrők, vagy egy nagyobb teljesítményű kereső, mellyel lerövidíthetjük az égbolton való "tévelygéssel" töltött időt! Parallaktikus szerelésű távcsövek tulajdonosai egy RA-motoron is gondolkodhatnak, mely leveszi a vállukról az utánaállítás munkáját.

A Virtuális Csillagászati Szakkört a Távcső Szolgáltató Bt. (www.tavcso.com) szponzorálja.