Nyári feladatsor (3.szint, A csoport)

A feladatok elvégzéséhez egy legalább 25mm objektívátmérőjű binokulár, vagy 50mm átmérőjű spektív (félbinokulár, monokulár) szükséges. A nagyítástartomány 6x és 15x között ideális. Lehetőleg fix nagyítású és ne zoom-binokulárt használjunk.
1. Feladat (Hold): A Csillagászati Évkönyvben találjuk a Hold csillagfedései című fejezetet. Válassz ki legalább egy nyári csillagfedést, és észleld végig! Vigyázat, a csillagászatban az UT (Universal Time) használatos, melyhez Nyári Időszámítás (NYISZ) esetén 2 órát hozzá kell adnunk, hogy a Magyarországon használatos "polgári" időt megkapjuk.
a.) készíts egy sablonos ábrát a Hold épp aktuális fázisáról
b.) rajzold be a csillag belépési/kilépési helyét a fenti ábrába!
c.) A csillag hirtelen, vagy fokozatosan sötétedett el?
d.) Írd le az észlelési benyomásaidat és a be/kilépés megfigyelhetőségének nehézségét a Hold napsütötte és árnyékos oldalán.
e.) Mit ajánlanál más kezdő észlelőknek, mire érdemes figyelni?
f.) Ha már észleltél csillagfedést, akkor mi volt az, amit most jobban csináltál? (figyelj az apróságokra is, pl. télen kesztyűben, nyáron kesztyű nélkül, vagy a binokulárt hogyan támasztottad meg, hogy ne remegjen, ráleheltél-e az okulárra, stb...)2. Feladat (Nyílthalmazok-I): Keresd meg a térkép alapján a Sagittarius csillagképet!
a.) Mi a Sagittarius csillagkép magyar neve és mi a latin birtokos végződése?
b.) Keresd meg az alábbi Messier objektumokat: 16, 17, 18, 24.
c.) Van-e olyan a fenti halmazok között, melyben ködösséget is látsz?
d.) Melyik objektum az a fentiek közül, amelyik nem a Sagittariusban található?
e.) Rajzold le azt a halmazt, amelyik a fentiek közül Neked a legjobban tetszett!
f.) Melyik a legnagyobb kiterjedésű a fenti négy halmaz közül?3. Feladat (Nyílthalmazok-II): Keresd meg a térkép alapján a Sagittarius csillagképet!
a.) Mi a Sagittarius csillagkép magyar neve és mi a latin birtokos végződése?
b.) Keresd meg az alábbi Messier objektumokat: 8, 20, 21.
c.) Van-e olyan a fenti halmazok között, melyben ködösséget is látsz?
d.) Melyik objektum nem nyílthalmaz?5. Feladat (Halmazok): Mi a különbség egy nyílthalmaz és egy gömbhalmaz között? Használd az internetet, vagy az ismeretterjesztő könyveid!
a.) Melyik objektum fiatalabb?
b.) Mivel magyarázod, hogy a Kígyótartó csillagképben szinte kizárólag gömbhalmazok, míg a Nyilasban zömével nyílthalmazok helyezkednek el?
c.) Diffúz ködök gömb- vagy nyílthalmazokkal kapcsolódhatnak össze? Miért?6. Feladat (Változócsillagok): Keresd meg a térkép alapján az R Sct csillagot! Változócsillagok észlelési útmutatóját a Magyar Csillagászati Egyesület Változócsillagszekciójának a honlapján (http://vcssz.mcse.hu/) találod.
a.) Amennyiben lehet, készíts fényességbecslést a csillagról 2 hónapon keresztül, legalább egyszer hetente, és rajzold le a fénygörbét!
b.) Milyen színű a csillag?
c.) Milyen fényességek között változott?
d.) Összhangban áll-e ez a katalógusadatokkal?7. Feladat (Kettőscsillagok): Keresd meg a térkép alapján az 56 és 57 Aql csillagokat!
a.) Melyik ezek közül egy (igen szoros) binokuláris kettős?
b.) Mi volt az, ami nehézzé tette ennek a kettősnek az észlelését?