Tavaszi feladatsor (1.szint)

E feladatsor elvégzéséhez nincs szükség semmilyen csillagászati távcsőre!

0. Feladat: Mit nevezünk Esthajnalcsillagnak? Látható-e, és ha igen, hol?
Segítségként használd az Internetet, vagy a Csillagászati Évkönyvet!

1. Feladat (Nap): Figyeld meg legalább hetente egyszer ugyanarról a helyről a Napfelkelte és/vagy a Naplemente helyét! Rajzold le észlelőhelyed nyugati irányú környezetét (hegyek, háztetők, templomtornyok) és jegyezd fel, hogy a Nap hol lépte át a horizontot!
a.) Küldd be a rajzod, vagy leírásod!
b.) A napfelkelte/napnyugta helye jobbra, vagy balra vándorolt?
c.) Mit gondolsz, miért?
Hisztorikus magasságmérőeszközök modelljei: balra a Jákób botja, a legrégebbi idők szögmérő műszere, melyet elsősorban épületek, vagy hegyek magasságának meghatározására használtak. A szögmérés pontossága 0,5º, maximális értéke pedig 40º. A csillagászati quadráns, szextáns és oktáns elődje. A jobboldali képen látható modell annak a szextánsnak a kicsinyített hasonmása amilyennel Tycho de Brahe mérte meg többezer csillag koordinátáját, s a Galilei előtti idők legprecízebb csillagkatalógusát készítette el vele. Az elérhető mérési pontosság 5 szögperc! Bővebb info az AstroMedia honlapján (www.astromedia.de). Próbáljunk a képek alapján hasonló eszközt készíteni (nem megvásárolni!) magunknak!

2. Feladat (Hold): Jegyezd fel magadnak 4 egymást követő estén, a Hold helyzetét a környező csillagok között.
a.) Mit tapasztalsz, milyen irányban vándorolt a Hold a csillagokhoz képest?
b.) Mekkora volt a napi elmozdulás?
c.) És milyen irányban vándorol ugyanazon az estén egy óra alatt a földi tereptárgyakhoz képest?
b.) Mekkora volt az egy órányi elmozdulás?
e.) Mit gondolsz, miért?3. Feladat (Csillagképek): Keresd meg az égen a következő csillagképeket: Oroszlán, Ikrek, Ökörhajcsár, Szűz.

a.) Rajzold le az Oroszlán csillagképet, úgy, ahogy azt észlelőhelyedről látod.
b.) Van-e olyan égitest az Oroszlánban, amit látsz, de a csillagtérkép nem jelöl?
c.) Hogy befolyásolja a csillagok láthatóságát a Napnyugtától eltelt idő?
d.) Mik a fenti csillagképek (Oroszlán, Ikrek, Ökörhajcsár, Szűz) latin nevei?
Segítségül nézd meg a http://vizsla.origo.hu/katalogus/tudomany/termeszettudomany/ur-_es_foldtudomanyok/csillagaszat/csillagkepek/ oldalt!
e.) Mik a fenti csillagképek legfényesebb csillagainak a nevei?4. Feladat (Csillagok): Milyen híres csillagképet látsz este majdnem a fejed fölött?
a.) Hány csillagból áll ez az alakzat?
b.) Melyik az alakzat leghalványabb csillaga?
c.) A térkép alapján keresd meg az alpha, béta, gamma, delta, epszilon, dzéta és éta csillagokat. A görög ABC szerinti a fényességük sorrendje is? (azaz alpha fényesebb mint béta, béta fényesebb mint gamma stb.)5. Feladat (Bolygók): Van-e egy fényes égitest az eddig megismert csillagképekben, melyet a térkép nem jelöl? Ha nem vagy biztos benne, akkor a Magyar Csillagászati Egyesület honlapjának jelenség-oldalán (http://evkonyv.mcse.hu/jelenseg/) találsz térképet. Figyeld meg a bolygó látszólagos helyzetét több egymást követő este.
a.) Melyik ez a bolygó?
b.) Hány nap alatt veszed észre a csillagokhoz képesti elmozdulását?6. Feladat (Csillaghalmazok): Próbálj meg egyszer NEM Teliholdas időszakban kimenni egy olyan helyre, ahol nincsenek zavaró fények! Keresd meg térkép nélkül a Leo és a Bootes csillagképeket!
a.) Mik a fenti csillagképek magyar nevei?
b.) A Bootes-től balra felfelé látod az Északi Korona csillagképet. Hány csillagát tudod megszámolni?
c.) Ha elég sötét az ég, akkor a Bootes és a Leo között félúton látsz egy fényes csillagokban szegény területet, melyben (jobban megnézve) sok apró csillag található. A legenda szerint kinek a csillogó fekete haját helyezték fel az Istenek az égre?


7. Feladat (Ködök): Tavasszal szokták megrendezni a Messier-Maratont. Olvass utána (könyvekben, vagy az Interneten), hogy mit jelent ez a szókapcsolat!
a.) Milyen öltözékben végzik a Messier-Maratont?
b.) Mi a Messier-Maraton kitűzött célja?
c.) Mit gondolsz, mennyi a magyar Messier-Maratonon rekordja?