Tavaszi feladatsor (2.szint, A csoport)

A feladatok elvégzéséhez egy legalább 25mm objektívátmérőjű binokulár, vagy 50mm átmérőjű spektív (félbinokulár, monokulár) szükséges.
A nagyítástartomány 6x és 15x között ideális. Lehetőleg fix nagyítású és ne zoom-binokulárt használjunk.
1. Feladat (Hold): Vizsgáld meg a Holdat a különböző holdfáziksokban! Figyeld meg, hogy mikor látszik több részlet rajta!
a.) Készíts egy sablonos ábrát a Hold különböző fázisairól
b.) A Hold mely területein, és milyen fázisban látsz több krátert?
c.) Mikor látszik a legjobban az a fényes kráter, melyből sugaras szerkezet indul ki?
d.) Keress az interneten egy holdtérképet. Hogy hívják a fenti jellegzetes krátert?
e.) Keresd meg a Mare Imbrium, a Mare Serenitatis és a Mare Tranquillitatis-t!
f.) Szerinted valóban víz van a Hold tengereiben? Ha igen/nem, miért?2. Feladat (Bolygók)3. Feladat (Műszertechnika): Nappali égen nézz meg egy háztetőt, vagy egy egyenes oszlopot!
a.) A binokulárod látómezejének hányad része az, ahol az egyenes vonal nem görbül el számottevően?
b.) Látsz-e sárgás, vagy lilás színezést a háztető/ég, vagy oszlop/ég határon? Hol jelentkezik ez a hatás fokozottabban?
c.) A binokulárod látómezejének (LM) hányad része használható nappali nézelődésre és hányad része "csak" tájékozódásra a megítélésed szerint? Ne keseredj el, mert minden binokulár torzít valamennyit, még a nagyon drágák is. A vizsgált objektumot úgyis a LM közepére fogod beállítani, ahol a legjobb a képalkotás!4. Feladat (Aszterizmusok): Keresd meg a térkép alapján a Corona Borealis (CrB) csillagképet! Indulj ki az Arcturustól (alpha Boo)!
a.) válaszd ki a csillagkép Neked legjobban tetsző részét, és rajzold le az ÖSSZES csillagot, amit a binokulárodban látsz!5. Feladat (kettőscsillagok): Keresd meg a Vadászebek csillagképet a térkép alapján! A csillagkép legfényesebb csillagától nem messze találod a 17-es számmal jelölt csillagot.
a.) Mi a Vadászebek csillagkép latin neve?
b.) Hány csillagból áll valójában ez a "kettős"?
c.) Írd le a benyomásodat a 17CVn-ről (szín, távolság, elhelyezkedés, fényességkülönbség)!
d.) A csillagok elhelyezkedését ne csak a jobbra-balra-fel-le szavakkal írd le, hanem add meg az égtájakkal is! Értelemszerűen a Sarkcsillag irányában van észak, azzal ellentétben dél, de merre van nyugat és kelet?
(Segítségül: Merre nyugodott le a Nap?)
e.) Mi az oka az eltérésnek az iskolában tanult "Előttem van észak, hátam mögött dél, balra a nap nyugszik, jobbra pedig kél" versikétől?6. Feladat (Gömbhalmazok): Keresd meg a Hercules csillagképet! Kereséskor indulj ki a Corona Borealis csillagképből. Azonosítsd a Hercules éta, dzéta, epszilon és pi jelzésű csillagait, melyek egy fordított talpkőre (mérföldkő) emlékeztetnek!
a.) Keresd meg az M13 jelzésű gömbhalmazt!
b.) Rajzold le az objektumot a közvetlen mellette elhelyezkedő két kis csillaggal!


7. Feladat (Nyílthalmazok): Az első szint feladatai között már megismert Coma Berenices csillagképnek keresd meg a gamma jelzésű csillagát!
a.) Mi a neve a térképed szerint a gamma Com alatt közvetlenül elhelyezkedő nagyméretű nyílthalmaznak?
b.) Keress utána az interneten, vagy könyvekben, hogy milyen más néven szerepel még ez a halmaz!
c.) Hány csillagot tudsz megszámolni a halmazban?
d.) Határozd meg a halmaz átmérőjét Holdátmérő egységekben!
e.) Rajzold le a halmazt!