Tavaszi feladatsor (3.szint, A csoport)

A feladatok elvégzéséhez egy legalább 25mm objektívátmérőjű binokulár, vagy 50mm átmérőjű spektív (félbinokulár, monokulár) szükséges. A nagyítástartomány 6x és 15x között ideális. Lehetőleg fix nagyítású és ne zoom-binokulárt használjunk.1. Feladat (Hold): A Csillagászati Évkönyvben találjuk a Hold csillagfedései című fejezetet. Válassz ki legalább egy tavaszi csillagfedést, és észleld végig! Vigyázat, a csillagászatban az UT (Universal Time) használatos, melyhez Téli Időszámítás esetén 1, Nyári Időszámítás esetén pedig 2 órát hozzá kell adnunk, hogy a Magyarországon használatos "polgári" időt megkapjuk.
a.) mérd meg a csillag belépési/kilépési idejét!
b.) A csillag hirtelen, vagy fokozatosan sötétedett el?
c.) Írd le az észlelési benyomásaidat és a be/kilépés megfigyelhetőségének nehézségét a Hold napsütötte és árnyékos oldalán.
d.) Mit ajánlanál más kezdő észlelőknek, mire érdemes figyelni?
e.) Ha már észleltél csillagfedést, akkor mi volt az, amit most jobban csináltál? (figyelj az apróságokra is, pl. télen kesztyűben, nyáron kesztyű nélkül, vagy a binokulárt hogyan támasztottad meg, hogy ne remegjen, ráleheltél-e az okulárra, stb...)2. Feladat (Bolygók)3. Feladat (kettőscsillagok-I): Keresd meg a tau Leonis csillagot!
a.) Írd le a benyomásodat a tau Leonis-ról (szín, távolság, elhelyezkedés, fényességkülönbség)!
b.) A csillagok elhelyezkedését ne csak az égtájak szerint írd le, hanem becsüld meg a PA értékét is!
(0º=Észak, 90º=Kelet, 180º=Dél és 270º=Nyugat)4. Feladat (kettőscsillagok-II): Keresd meg a Draco csillagképet!
a.) Mi a magyar neve ennek a csillagképnek?
b.) Keresd meg a Draco "fején" a nü Dra csillagot! Írd le a benyomásodat a nü Draconis-ról (szín, távolság, elhelyezkedés, fényességkülönbség)!
c.) A csillagok elhelyezkedését ne csak az égtájak szerint írd le, hanem becsüld meg a PA értékét is!
(0º=Észak, 90º=Kelet, 180º=Dél és 270º=Nyugat)5. Feladat (Gömbhalmazok-I): Keresd meg az M3 gömbhalmazt, mely pont félúton helyezkedik el az alpha CVn és az alpha Boo között!
a.) Rajzold le!
b.) Becsüld meg a méretét ennek a gömbhalmaznak!6. Feladat (Gömbhalmazok-II): Keresd meg az M92 gömbhalmazt a Hercules csillagképben!
a.) Hasonlítsd össze az M13-mal, és írd le röviden, mi a különbség a két Messier-objektum között!
b.) Hasonlítsd össze az M3-mal is!7. Feladat (Planetáris ködök): Az NGC6543 (Macskaszem-köd) katalógusszámú planetáris köd egy nagyon nehéz objektum a binokulárosok számára! Kis látszó átmérője miatt egy binokulárban csillagszerűnek tűnik. Miután azonban az egyik legfényesebb planetáris köd, egy jó térkép alapján kis ügyességgel beazonosítható. Egyetlen árulkodója a feltűnő színe...
a.) Melyik csillagképben található?
b.) Milyen színű az NGC6543?Szintén hasznos kiegészítője lehet binokulárodhoz ezen a szinten egy állvány, valamint egy precízebb csillagtérkép is!