Tavaszi feladatsor (3.szint, B csoport)

A feladatok elvégzéséhez egy legalább 60mm objektívátmérőjű lencsés távcső, vagy egy 76mm átmérőjű Newton távcső szükséges.
A nagyítástartomány 20x és 100x között ideális.

1. Feladat (Hold): A Csillagászati Évkönyvben találjuk a Hold csillagfedései című fejezetet. Válassz ki legalább egy tavaszi csillagfedést, és észleld végig! Vigyázat, a csillagászatban az UT (Universal Time) használatos, melyhez Téli Időszámítás esetén 1, Nyári Időszámítás esetén pedig 2 órát hozzá kell adnunk, hogy a Magyarországon használatos "polgári" időt megkapjuk.
a.) mérd meg a csillag belépési/kilépési idejét!
b.) A csillag hirtelen, vagy fokozatosan sötétedett el?
c.) Írd le az észlelési benyomásaidat és a be/kilépés megfigyelhetőségének nehézségét a Hold napsütötte és árnyékos oldalán.
d.) Mit ajánlanál más kezdő észlelőknek, mire érdemes figyelni?
e.) Ha már észleltél csillagfedést, akkor mi volt az, amit most jobban csináltál? (figyelj az apróságokra is, pl. télen kesztyűben, nyáron kesztyű nélkül, ráleheltél-e az okulárra, stb...)2. Feladat (Bolygók)3. Feladat (kettőscsillagok-I): Keresd meg a Sarkcsillagot! Kösd össze a Nagy Medve csillagkép alpha és béta jelzésű csillagát, és távolságuk ötszörösét mérd rá felfelé. Az ott található (nem túl fényes) csillag lesz a Sarkcsillag, mely az északi irányt jelöli ki.
a.) Melyik csillagképben található, és mi a hivatalos neve?
b.) Nézd meg alaposan, mert a kísérője nagyon-nagyon halvány (több mint ötszázszor halványabb nála). Megtaláltad?
c.) Írd le a benyomásodat erről a kettősről (szín, távolság, elhelyezkedés, fényességkülönbség)!4. Feladat (kettőscsillagok-II): Keresd meg a Corvus csillagképet!
a.) Mi a magyar neve ennek a csillagképnek?
b.) Keresd meg a Corvus delta jelzésű csillagát
c.) Írd le a benyomásodat a delta Corvi-ról (szín, távolság, elhelyezkedés, fényességkülönbség)!
d.) A csillagok elhelyezkedését ne csak az égtájak szerint írd le, hanem becsüld meg a PA értékét is!
(0º=Észak, 90º=Kelet, 180º=Dél és 270º=Nyugat)5. Feladat (Gömbhalmazok-I): Keresd meg az M3 gömbhalmazt, mely pont félúton helyezkedik el az alpha CVn és az alpha Boo között!
a.) Mennyi idő alatt találtad meg? Ha kevesebb, mint 2 órát kerested, az már egy jó eredmény, lévén nincs a közelében tájékozódásra használható csillag!
b.) Rajzold le!
c.) Becsüld meg a méretét ennek a gömbhalmaznak!6. Feladat (Gömbhalmazok-II): Keresd meg az M92 gömbhalmazt a Hercules csillagképben!
a.) Hasonlítsd össze az M13-mal, és írd le röviden, mi a különbség a két Messier-objektum között!
b.) Hasonlítsd össze az M3-mal is!7. Feladat (Planetáris ködök): Az NGC6543 (Macskaszem-köd) katalógusszámú planetáris köd az egyik legfényesebb planetáris köd, mely kis látszó átmérője miatt gyakran csillagszerűnek tűnik. Egy jó térkép alapján kis ügyességgel beazonosítható. Egyetlen árulkodója keresés közben a feltűnő színe...
a.) Melyik csillagképben található?
b.) Milyen színű az NGC6543?
c.) Mekkora az a nagyítás, melynél már határozottan látszik, hogy egy ködről és nem egy csillagról van szó?