Téli feladatsor (1.szint)

E feladatsor elvégzéséhez nincs szükség semmilyen csillagászati távcsőre!

0. Feladat: Mit nevezünk Esthajnalcsillagnak? Látható-e, és ha igen, hol?
Segítségként használd az Internetet, vagy a Csillagászati Évkönyvet!

1. Feladat (Nap): mérd meg egy hónapon keresztül ugyanarról a helyről lehetőleg minnél gyakrabban a Napfelkelte és/vagy a Naplemente idejét! Hasonlítsd össze a naptárban előrejelzett időponttal. Az előrejelzett időpontokat a Magyar Csillagászati Egyesület honlapjának jelenségekkel foglalkozó részében (http://evkonyv.mcse.hu/jelenseg/) találod
a.) Küldd be az adatsort!
b.) Mit gondolsz, miből adódhat az eltérés?
Hisztorikus magasságmérőeszközök modelljei: balra a Jákób botja, a legrégebbi idők szögmérő műszere, melyet elsősorban épületek, vagy hegyek magasságának meghatározására használtak. A szögmérés pontossága 0,5º, maximális értéke pedig 40º. A csillagászati quadráns, szextáns és oktáns elődje. A jobboldali képen látható modell annak a szextánsnak a kicsinyített hasonmása amilyennel Tycho de Brahe mérte meg többezer csillag koordinátáját, s a Galilei előtti idők legprecízebb csillagkatalógusát készítette el vele. Az elérhető mérési pontosság 5 szögperc! Bővebb info az AstroMedia honlapján (www.astromedia.de).

2. Feladat (Hold és csillagászattörténet): Becsüld meg, milyen magasan delel a Hold első negyedben (azaz amikor a "D" betű alakú Hold napnyugta környékén a legmagasabbra kerül). Hasonlítsd össze az Őszi vagy a tavaszi elsőnegyed-delelés magasságával!
a.) Mit tapasztalsz, mikor delel magasabban?
b.) Foglald össze röviden Tycho de Brahe életét és munkásságát!
c.) Próbáljunk a képek alapján hasonló eszközt készíteni (nem megvásárolni!) magunknak!


3. Feladat (Csillagképek): Keresd meg az égen a következő csillagképeket: Orion, Nyúl, Ikrek, Kis és Nagy Kutya.
b.) Melyik csillagképhez tartozik az Orion felett elhelyezkedő narancs-piros színû csillag?
c.) Hogy befolyásolja ezen csillagok láthatóságát a Hold közelsége?
d.) Mik a fenti csillagképek (Orion, Ikrek, Kis és Nagy Kutya, Nyúl) latin nevei?
Segítségül nézd meg a http://vizsla.origo.hu/katalogus/tudomany/termeszettudomany/ur-_es_foldtudomanyok/csillagaszat/csillagkepek/ oldalt!
e.) Mik a fenti csillagképek legfényesebb csillagainak a nevei?
f.) Balról jobbra, vagy jobbról balra fut a Nyuszi?
g.) Kelet felé vagy nyugat felé fut a Nyuszi?4. Feladat (Csillagok): Keresd meg a delta, epszilon, dzéta és lambda Orionis csillagokat a térkép alapján!
a.) Hány csillagot látsz a lambda Orionis helyén?
b.) Állítsd fényességük szerint sorba az Orion övének csillagait! A latin nevük szerint nevezd meg őket!
c.) a gamma Geminorum az alpha Orionis-hoz, vagy a beta Geminorumhoz van közelebb?5. Feladat (Bolygók): Van-e egy fényes égitest az eddig megismert csillagképekben, melyet a térkép nem jelöl? Ha nem vagy biztos benne, akkor az Magyar Csillagászati Egyesület honlapjának jelenség-oldalán (http://evkonyv.mcse.hu/jelenseg/) találsz térképet. Figyeld meg a bolygó látszólagos helyzetét több egymást követő este.
a.) Melyik ez a bolygó?
b.) Hány nap alatt veszed észre a csillagokhoz képesti elmozdulását?6. Feladat (Csillaghalmazok): Keresd meg a Fiastyúkot, melynek hivatalos neve "Pleiadok".
a.) Melyik csillagképhez tartozik ez a halmaz?
b.) Hány csillagot látsz benne szabadszemmel?
c.) Kikről kapták neveiket és miről szól a legenda?7. Feladat (Ködök): Az Orion csillagkép öve alatt van egy csillag, mely kicsit ködösnek tűnik.
a.) Írd le szövegesen, hogy mekkora méretű ez a ködösség, ha egy város közepéből és mekkora, ha azt fényszennyezettségtől mentes helyről figyeled meg!
b.) Tudod-e, hogy mi a neve ennek a ködnek?
c.) A köd katalógusszáma M42. Kinek a nevét jelzi az M betű? Használd a Google keresőt!
d.) Mikor élt az illető francia csillagász, és ki fejezte be a katalógusát?