Téli feladatsor (2.szint, A csoport)

A feladatok elvégzéséhez egy legalább 25mm objektívátmérőjű binokulár, vagy 50mm átmérőjű spektív (félbinokulár, monokulár) szükséges. A nagyítástartomány 6x és 15x között ideális. Lehetőleg fix nagyítású és ne zoom-binokulárt használjunk.

Binokulárokat többek között a Távcső Szolg. Bt.-nél (www.tavcso.com) szerezhetünk be.1. Feladat (Hold): Vizsgáld meg a Holdat a különböző holdfázisokban! Figyelj arra, hogy mikor, mennyi és milyen részletet látsz rajta!
a.) Készíts egy sablonos ábrát a Hold különböző fázisairól
b.) A Hold mely részén, és milyen fázisában látsz több tengert?
c.) Keress az Interneten egy Holdtérképet. Hol van a Ptolemaeus kráter?
d.) Keresd meg a Mare Crisium-t! Milyen Holdfázisnál nem lehet látni ezt a tengert?2. Feladat (Bolygók)3. Feladat (Műszertechnika): Keresd meg a Sirius-t! Nézd meg a binokulároddal úgy, hogy az égitest a látómező közepére, illetve a szélére kerüljön!
a.) Látsz-e valami különbséget? Próbáld meg lerajzolni!
b.) A binokulárod látómezejének hányad része az, ahol az égitest képe nem torzul el számottevően?
c.) Látsz-e pirosas, vagy lilás színezést az égitest körül? Hol jelentkezik ez a hiba fokozottabban?
d.) A binokulárod látómezejének (LM) hányad része használható csillagászati észlelésre és hányad része "csak" tájékozódásra a megítélésed szerint? Ne keseredj el, minden binokulár torzít valamennyire, még a nagyon drágák is. A vizsgált objektumot úgyis a LM közepére fogod beállítani, ahol a legjobb a képalkotás!4. Feladat (Aszterizmusok): Keresd meg a térkép alapján a Canis Minor (CMi) csillagképet! Indulj ki a Procyontól (alpha CMi)! Vizsgáld meg tüzetesebben a béta és a delta Canis Minoris környezetét!
a.) válaszd ki a Neked jobban tetsző csoportot, és rajzold le az ÖSSZES csillagot, amit a binokulárod középső részén látsz!5. Feladat (kettőscsillagok): Keresd meg a delta Orionis és a dzéta Geminorum kettőscsillagokat a térkép alapján!
a.) Írd le a benyomásodat mindkét kettőscsillagról (szín, távolság, elhelyezkedés, fényességkülönbség)!
b.) A csillagpár elhelyezkedését ne csak a jobbra-balra-fel-le szavakkal írd le, hanem add meg az égtájakkal is! Az Orion csillagképben (Magyarországról téli estéken nézve) felfelé van észak, és lefelé dél, de merre van nyugat és kelet?
(Segítségül: Merre nyugodott le a Nap?)
c.) Mi az oka az eltérésnek az iskolában tanult "Előttem van észak, hátam mögött dél, balra a nap nyugszik, jobbra pedig kél" versikétől?6. Feladat (Ködök): Nézd meg binokulárral is az 1. szintből már megismert M42 emissziós ködöt!
a.) Rajzold le!7. Feladat (Nyílthalmazok): Keresd meg a térkép alapján a Taurus csillagképben található Hydok és Pleiádok halmazokat!
a.) számold meg, hogy hány csillagot látsz a halmazokban!
b.) melyik halmaznak nagyobb a kiterjedése?
c.) Határozd meg a halmazok átmérőjét Holdátmérő egységekben!
d.) melyik halmazban nagyobb a csillagsűrűség?
e.) Az egyik halmazt rajzold le!