Téli feladatsor (4.szint, A csoport)

A feladatok elvégzéséhez egy legalább 25mm objektívátmérőjű binokulár, vagy 50mm átmérőjű spektív (félbinokulár, monokulár) szükséges. A nagyítástartomány 6x és 15x között ideális. Lehetőleg fix nagyítású és ne zoom-binokulárt használjunk.
1. Feladat (Hold): Keressük meg Újhold után néhány nappal a nyugati égbolton a Hold vékony sarlóját! Figyeljük meg a Földfényt (ez a Holdnak az a része amit a Nap ugyan nem világít meg, de a Földről a Holdra visszatükröződő fény miatt mégis halványan megvilágított) és próbáljunk meg néhány alakzatot azonosítani!
a.) Mely alakzatok vehetők észre a legkönnyebben?
b.) Legalább 5 alakzatnak határozd meg a nevét a Holdtérképed alapján!
c.) Hogyan változik a Földfény által megvilágított alakzatok észlelhetősége a Hold "dagadásával"?2. Feladat (Nap): Ezt a feladatot csak akkor szabad elvégezni, ha rendelkezésedre áll AstroSolar Napfólia!

A fólia rögzítéséről itt olvashatunk.

Szereljük fel binokulárunkra a leírt módon a Napfóliát, és keressük meg vele a Napot. Kb. a Hold méretével megegyező "lyukat" fogunk látni egy tökéletesen fekete égbolton! Észleljük vele egy hónapon keresztül lehetőleg minnél gyakrabban a Napot! Vázlatszerűen rajzoljuk le a Napon látható Napfoltok helyzetét!
a.) Hány nap elteltével látható a foltok elmozdulása a Napon?
b.) Milyen irányban mozognak a Napfoltok?
c.) A megfigyelési időszakban hány napon keresztül tudtál követni egy foltot maximálisan?
d.) Ha már másik évszakban is végeztél napfoltmegfigyeléseket, akkor becsüld meg a Nap tengelyforgási idejét az általad végzett szlelések alapján!3. Feladat (Bolygók)4. Feladat (Nyílthalmazok): Keresd meg a térkép alapján a Monoceros és a Puppis csillagképeket. Kiinduláshoz használd az Orion és a Canis Maior csillagképeket!
a.) Keresd meg az M46, az M47 és az M50 nyílthalmazokat, és hasonlítsd össze őket! Benyomásaidat röviden fogalmazd meg!
b.) Mekkora a látszó mérete a halmaznak fokokban?
c.) A Neked legjobban tetsző halmazt rajzold le!5. Feladat (Kutatás): A mérések alapján az M47 távolsága 1800 Fényév, míg az M50 kereken 3000 Fényév távolságra van tőlünk. Az előző feladatban általad megbecsült látszó méret alapján számold ki a nyílthalmazok Fényévben vett valódi átmérőjét!
a.) Mennyi a halmazok átmérője Parsec-ben kifejezve?
b.) Melyik halmaznak nagyobb a valódi mérete?
c.) Felhasználva, hogy az M47-ben mintegy 50, az M50-ben pedig kb. 100 fényesebb csillag található, melyik halmazban nagyobb a köbparsec-re vett csillagsűrűség?6. Feladat (Kettőscsillagok): Keresd meg a Vizikígyó (Hydra, röv. Hya) csillagképet! Különösen a Hydra fejére és az alpha jelzésű csillagára figyelj. A Hydra-fej, mint tipikus csillagalakzat-meghatározás gyakran előfordul az amatőr szakzsargonban!
a.) Hány csillagból áll a Hydra feje?
b.) Keresd meg a 27 Hya nevű kettőst, és határozd meg a PA értékét!7. Feladat (Változócsillagok-I): Keresd meg újra a 2. szintből kettőscsillagként megismert dzéta Geminorum csillagot. Ez egyben egy Cepheida változó is, mely 3.7 és 4.3 magnitudó közt változtatja a fényességét.
a.) Határozd meg észleléseid alapján a csillag fényváltozásának hozzávetőleges periódusát!Közös feladat a tavaszi sorozattal
8. Feladat (Változócsillagok-II): Keresd meg a Z UMa félszabályos változócsillagot. Változócsillagok észlelési útmutatóját a Magyar Csillagászati Egyesület Változócsillagszekciójának a honlapján (http://vcssz.mcse.hu/ találod.
a.) Amennyiben lehet, készíts fényességbecslést hetente kétszer a csillagról 3 egymást követő hónapon keresztül, és rajzold le a fénygörbét!
b.) Mekkora az a karakterisztikus időtartam, amelyen ez a csillag változtatja a fényességét? Néhány hónap, vagy néhány hét?
Közös feladat a tavaszi sorozattal